אי שם בשנת 2007, זמן קצר לפני שכל ישראלי גלגל את השם ליסבת סלאנדר על שפתיו, פעלה בארץ הוצאה עצמאית קטנה "ינשוף ספרים" אשר הייתה בין הראשונות לפרסם ספר מתח סקנדינבי לתפארת (לימים שמה השתנה). צריך לציין כי הפעלת הוצאת ספרים קטנה באותם ימים כבר הייתה בחזקת אקט אובדני. אלו היו הימים הראשונים של מבצעי ארבע במאה ודומיהם, והוצאות קטנות שלא יכלו להרשות לעצמן להוזיל את מחירי ספריהן כבר החלו להיפגע. כיום הן הולכות ונסגרות. ינשוף ספרים הוציאה לאור ספרים בז'אנרים רבים, תוך מתן מקום של כבוד לספרות מד"ב, פנטזיה ומתח - סדרת "אנשי הקש" וספרים אחרים של מייקל מרשל הוצאו לאור במסגרת ההוצאה. כך גם ספרי הפקד צ'ן המעולים של קיו סיאו-לונג (99% סיכוי לטעות באיות השם) וגם ספרה הראשון של קייט אטקינסון, "מאחורי התמונות במוזיאון", שסדרת המתח שלה עם הבלש המריר ג'קסון ברודי היא מהטובות והרגישות שקראתי. בקיצור, אחלה הוצאה, עם בחירות מוצלחות עבור חובבי המתח.
אפשר לומר שעם פרסום "אל תביט" ינשוף הקדימה את זמנה, ולו הייתה הוצאה גדולה עם מכבשי שיווק מוצלחים ויכולת להוזיל מחירי ספרים באופן שעדיין יניב רווחים, כולנו היינו מכירים את קונרד סייר, החוקר הנהדר שקארין פוסום יצרה, ומבינים כי סקנדינביה היא אימפריית מתח, עוד לפני המפגש עם ליסבת סלאנדר.
קארין פוסום היא ממובילות ז'אנר המותחנים החברתיים הסקנדינבי. לאחרונה תורגם לעברית, הפעם בהוצאת כתר, "הכלה ממומביי" (שבאנגלית תורגם שמו ל - "the indian bride" ובוודאי תורגם לעברית כך כדי ללכוד את הקוראים שמחפשים את נער החידות הבא ומוכנים להסתפק בכלה).
ב"אל תביט" אנו עורכים היכרות ראשונה עם קונרד סייר, גיבורה הקבוע של פוסום, חוקר משטרה, אלמן. ייחודו ניכר בשילוב הקדוש של קברניטי צה"ל - "נחישות ורגישות". בסדר הפוך. הוא רגיש מאוד לניואנסים ולקשיים של נחקריו, הוא יודע לנסות להתבונן במציאות מבעד לעיניהם באופן מרתק, והוא אינו נרתע להשתמש בקשיחות ובשתיקות כדי לחלץ מהם את חתיכות הפאזל שהוא מחפש.
ב"אל תביט" חוקר סייר את הירצחה של תלמידת תיכון ששמה אנני. גופתה העירומה נמצאת לא הרחק ממקום מגוריה - עיירה קטנה שבה כולם מכירים את כולם. אנני מוכרת כנערה טובה, קשוחה, ואתלטית מצטיינת ש"כל הזמן רצה". בזמנה הפנוי שימשה בייביסיטר לכל ילדי השכונה והצליחה לדחוס פנימה מערכת יחסים עם חברה, הלבור, צעיר בעל עבר טראומטי. רשימת החשודים והמניעים ארוכה ומתסכלת. אין אדם או מניע שבולט במיוחד. סייר חוקר לעומק את כל תושבי העיירה הרלוונטיים. למעשה הוא חוקר את העיירה, ואז מתמקד במי שרלוונטי. אט-אט נחשפים הקשרים בין אנני לאחרים, ועימם, המורכבות של העיירה, ובמיוחד של הגברים בני ה-40 פלוס שעל ילדיהם שמרה, ושצפו בה בעודה הופכת לאתלטית יפהפייה.
הקצב אינו מהיר במיוחד, אבל הכתיבה הטובה והעומק הרגשי שבו פוסום מתארת את העיירה הופכים את הקריאה למהנה ושוטפת. הדמויות עגולות ואמינות מאוד. במיוחד בולטות דמויותיהם של סקארה, השוטר המלווה את סייר לאורך החקירה, ודמותו של הלבור, חברה של אנני, שבחירותיו לקראת סוף הספר הופכות את העמודים האחרונים למשהו שאי אפשר להניח מהיד. פתרון התעלומה מלמד על המורכבות שיכולה להתקיים בקשר בין רוצח לקרבן, והוא אמין מאוד.
נקודה חלשה היא ההסחות. טכניקה מוכרת בספרות המתח היא השימוש ברמזים מטעים אשר נזרקים בכיוונו של הקורא. הרמזים שפוסום שותלת אכן מטעים, אך בסופו של דבר אינם מעלים את רמת המורכבות של התעלומה כפי שיכלו לו הייתה משקיעה בהם יותר. אבל הסתייגות זו היא רק הערה. מדובר במותחן מעולה ומומלץ.
ציונים:
כתיבה: 9
קצב: 8
דמויות: 9
תעלומה: 9
ממוצע: 8.75
בונוס/עונש: אין
סופי: 8.75
מותחן סקנדינבי מעולה בעל זכות ראשונים שלא מומשה אצל הקהל הישראלי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה